Friday, June 29, 2012

Ovan med att ventilera tankar

Det känns på någotvis ovant att ventilera tankar... Beroende på ämne förstås. Jag har också vart grymt dålig på det här med att skriva dagbok. Mest för att jag är lat, men jag börjar också trivas mindre och mindre med att skriva förhand, helt enkelt för att det är så himla mycket lättare att korrigera och editera på dator. På datorn igen har jag inte velat skriva eftersom jag har delat datorn med alla i hushållet och inte haft garantier på att jag får ha mina saker i fred, även om jag ju nog vet att ingen petar i mina filer och saker utan att jag vet om det. Men nu med en lösenordsskyddad laptop och OneNote (från Microsoft Office) har jag tänkt ge det hela en ny chans. Det är ju typ som att blogga, men man ser det bara själv och det kräver inget internet. Dessutom vet jag att det skall gå att stoppa lösenord på filer i det programmet också, men jag har inte hittat det än i den här versionen... Men nå ja, det är ju inte så stor press på det!

På jobbet, kan jag ju nämna, har det varit grymt lugnt än så länge. Inte mycket folk i farten när det är mellan 10 och 15 grader varmt och mulet. Så jag sitter mest och försöker översätta de papper som finns i muséet eftersom de nu finns bara på svenska. Utöver det gör jag nu det som jag blir tillsagd eller det som behövs.


Wednesday, June 27, 2012

Nya, älskade AI

Nu har jag då äntligen fått min egen laptop! En ASUS A55V, så det blev inte någon riktigt billig leksak... Men som tur betalade föräldrarna hälften av datorn (+ väska) som studentgåva.

När installationen frågade vad datorn skall heta tyckte jag, så där lagom originellt, att AI låter väl bra... Nu när jag har lite låtit det sjunka in tycker jag att det låter riktigt bra egentligen. Så nu heter hon AI. Och ja, det är en hon. Datorer är nog så pass komplicerade saker att de nog är kvinnor om man frågar mig!

 De flesta program har jag redan hunnit fixa till den så allt är up-and-running. Nu behöver jag bara få alla mina x-antal filer flyttade till sitt nya hem och så är det klart!

Saturday, June 23, 2012

Midsommarn kom och gick

Än en gång konstaterar man att nog har jag underbara vänner! Midsommar 2012 blev spenderat i Oravais i gott sällskap, även om jag rymde iväg för mig själv ett par varv under kvällen. Faktiskt inte eftersom jag behövde/ville vara ensam, eftersom det inte blir för mycket folk på något vis med det här gänget. Sedan är det ju härligt att få en liten styrkekram fastän man egentligen känner sig helt okej.
Och hör och häpna! Jag var faktiskt och simmade i havet efter en sväng i bastun! Jag har inte simmat i havet i Finland på år, eftersom jag brukar tycka att det är lite väl kallt, men när man får välja på att hoppa i frivilligt eller bli i släpad var ju valet ganska enkelt... Men det var faktiskt härligt även om det var lerbotten som jag vanligtvis skyr som pesten. Kanske det börjar vara ett tecken på att man växer upp då man börjar vänja sig med saker och ting?
Jag kom faktiskt hem redan under natten/morgonen fastän jag tänkt sova över på plats, mest för att min sjuts for men också för att jag tyckte att det här med att sova i egen säng skulle vara ganska skönt.

...Däremot var det inte lika skönt idag när man vaknade... Jag hade haft lite flunssa symptom igår på morgonen och nu kom de tillbaka efter att ha haft paus hela gårdagen och kvällen. Riktigt sjuk är jag inte, men jag tror nog att jag kan ha lite stegring. Men bara det inte blir värre så är det nog jobb som gäller på måndag.

Thursday, June 21, 2012

Mycket i korthet

I första hand blir det att fixa viktiga saker som inte kan vänta idag, men ifall jag hinner har jag också tänkt börja kolla igenom alla dikter som jag har på dA... När jag ögnade igenom mitt galleri igår så där snabbt märkte jag att jag nog börjar ha en hel del där och att jag så småningom skulle kunna börja försöka publicera dem så där mer officiellt... Nå ja, vi får se.

Och nu har jag fått de två första utkasten på en tavla/poster jag beställt och nog blir den underbar! Börjar inte berätta mer om det, men jag beställde konstverket från Chimeric Studios ifall någon undrar. Jag har sett en del av verken som blivit beställda därifrån, så jag kan nog ärligt rekommendera firman!

För tillfället ser det ut som om jag firar midsommar på en väns villa i år. Det är nästan hemskt hur jag redan börjar längta till att få se alla underbara människor igen! Det är alltid så roligt när man samlas till såna här tillställningar, så jag hoppas att det blir det nu också. Sedan på måndag blir det dags för jobb igen!

(Och oj vad intressanta diskussioner man kan ha mitt i sommarnatten!)


Saturday, June 16, 2012

En shopaholics dagbok

Nej, jag är definitivt ingen shopaholic... Jag var nog den som kroknade först av mig, mamma och lillasyster.
Men det blev nog en ganska bra fångst för det! Jag fick med mig en hel del faktiskt, men jag orkar inte börja lista upp saker nu... Kanske senare när jag vilat upp mig. Men roligt var det! Vi var säkert runt varenda butik som fanns i Vasa och nog var det tur att man inte hade valt skor med klack... Fötterna var nog tillräckligt sjuka redan när man gick omkring i "Converse" (icke äkta, men så folk vet vad jag menar).
Det jag är mest stolt över att jag köpte var nog en blå fladdermus T-skjorta (eller vad de nu sedan kallas... en sån där var ärmarna hör till själva skjortan typ?), en trenchcoat och ett enkelt pentagram halsband i silver. För dem som kanske reagerar på ordet pentagram vill jag ju klargöra att det är en skyddsamulett och inget annat...

Friday, June 15, 2012

Suckar och regndroppar

Fasen vilka regnskurar det kom idag! Vi satt nog förundrade med lilla syster när det smattrade mot plåttaket...

Idag har man nog också fått inse vissa saker... jag tenderar att ibland "spegla" känslor som jag ser, speciellt om de är riktigt kraftiga, och det är lätt att man själv sveps med i det hela då. Det är ju just när känslorna är som mest upp-och-ner som tankarna kommer på löpande band, men då är de ju inte alltid de klaraste. Att telefonen med min enda existerande musikspelare just då väljer att inte samarbeta gör ju inte det hela lättare heller (som tur fick jag den att funka till sist)... Ack, nog har man mycket arbete kvar än.


Tuesday, June 12, 2012

Det kan inte alltid vara enkelt

Nu börjar det väl vara dags att försöka komma in i vardagen igen. Idag blir det att fixa saker som infomail till hemsidan, dammsuga och kolla igen igenom skåpet för att se vad allt jag skall ta med till Vasa nästa gång jag skall dit.

Men bakom allt arbete surrar ännu så många frågetecken... Jag borde faktiskt ta itu med att skriva ner en massa tankar och tycken i ett dokument, så där för min mentala hälsas skull. Jag mår ju inte egentligen dåligt eller nått, men det börjar vara bittert att ha saker som tynger en i bakgrunden.
Jag vet ju att allt skulle antagligen bli bättre ifall jag pratade med nån, men jag är helt kallt inte en sån som går och spiller sina tankar på nån, utan jag skriver istället. Så har det alltid varit och kommer troligtvis att vara väldigt länge. Sedan kan jag ju inte heller hitta ord till allt ifall nån faktiskt lyckas få mig att försöka, vilket gör att jag blir frustrerad på att jag inte får ur mig nått. Ja, alltid kan det ju inte vara enkelt.

Sunday, June 10, 2012

En summering av veckan som gått

Oj oj vad mycket det skulle finnas att skriva om... Men jag tror nog att jag försöker skriva ihop det så kompakt som möjligt.

Förra veckan gick åt fixa inför studentfesten och dimmissionen. Så på lördagen fick jag äntligen min vita mössa utan att snava på långklänningen! Det kändes nästan komiskt att jag hade väckning först klockan 07:00 den morgonen (och att jag egentligen hade kunnat sova lite längre, men ändå tyckte redan halv att "nej nu stiger jag upp!") och blev sminkad innan jag for iväg till frissan klockan 09:00 och var vid skolan där lite efter 10:00. Den bästa komplimangen fick jag nog av min sminkör som sade att jag liknade en skogsälva med mitt smink och min klänning.
Sedan efter dimmissionen fick man stå ut med släkt och vänner från klockan 15-18 och usch vad det kom mycket folk! Jag är ju van med att sitta i mitt eget sällskap dagarna i ända, så det var minst sagt en chock att ha så mycket folk att mingla och prata med. Sedan på kvällen blev det middag vid skolan. Det var riktigt trevligt och roligt, men jag undrar ifall jag var den enda som fick arbeta med sitt pokerface när de insåg att man efter den dagen kommer att börja glida isär.
Efter middagen for ju folk förstås ut på stan och vi bestämde oss med en del av vårt gäng att ta oss till Dragon, men efter inte ens en timme fick jag impulsen att "Nu börjar det vara lite för mycket folk för min del... Jag skall hem nu!". Så jag och en annan kompis for hem.

På söndagen var man ganska färdig, men ändå for jag till min kusin som också fått sin vita mössa och socialiserade där. Men nog var det skönt att få åka hem för att jag skulle hinna packa innan jag skulle iväg till Vasa för inträdesprov i scenkonst. Det var skönt att få sitta i bussen i en och en halv timme och bara lyssna på musik.
När jag väl kom till Vasa var första tanken då man kom in på gårdsplanen till min blivande lägenhet att "Snart är jag hemma". Annars kom vi nog också fram till med min blivande kämppis att vi nog kommer att kunna dela lägenhet utan problem. Och så får jag börja ta sånglektioner på samma gång! Ack underbara människa!

Själva inträdesprovet gick ju sedan inte riktigt som på Strömsö... Kort sagt kom jag inte igenom gallringen till andra dagen. Det var nog skönt att gå hem i ösregnet med musik dånande i öronen för att lugna ner mig lite, men nog var man ännu lite instabil när man kom fram... Jag hade så velat komma in, men tydligen var det inte tänkt att ske i år... Ganska snabbt lappande jag ju ändå ihop mig och började också lite tänka om angående vad jag vill studera. Nu börjar jag vara lite fundersam över ifall jag faktiskt vill studera scenkonst, men jag kommer nog fram till att det är ett riktigt bra alternativ. Jag vet att jag hamnar att studera nått annat till det, eftersom det är svårt att få arbete inom branschen med bara den utbildningen, men jag kom fram till att jag nog i nästa år också söker till Vasa Universitet för att studera engelska. Jag tycker ju trots allt om språk och fastän jag inte för brinnande livet vill bli lärare finns det ju faktiskt andra möjligheter också. Där är det främst översättning jag tänker på. Kurserna verkade riktigt intressanta av det jag fick höra, så det är nog en riktigt bra "plan B". Måste bara ännu kolla in det lite noggrannare.

Resten av veckan gick ganska långt i nördandets tecken eftersom vi inte riktigt hade ork till nått vettigare så där allmänt. Vi (jag och min kämppis) kollade på extended versionen av The Fellowship of the Ring med bonusmaterial och oj vad nörddreglet ran! Jag älskade speciellt delarna var de berättande om props, kläder och hur de förverkligat filmen (big-atures, CGI-stuff etc.).  Han också ett par varv till centrum och nog fastnade ju två böcker samt ett spel (hej, jag har sökt det nu ett tag och råkade hitta det för ca 16€ så why not?) i handen. Men resten får nog vänta tills nästa lördags shopping tur med mamma och lilla syster! Då banne mig skall det bli nu garderob! För dem som undrar hur jag har råd kan jag ju säga att mamma har lovat att sponsorera eftersom vi har fått lite extra inkomst från skog som hon med sina syskon fått ärva och nu sålt bort.

Annars så har jag ju också haft lite dålig tur med jobb. Jag fick höra att jag inte heller har sommarjobb när jag skulle kolla arbetsturor inför juni, men det tänkre jag inte gå närmare inpå. Det är nog redan i det förgågna även om jag fick en viktig lärdom av det. Men ödet hade nog en bra vändning när mamma ringde mig medans jag var i Vasa och berättade att hon när hon varit i andra ärenden på jobbet fått höra att de sökte folk till muséet vid Rosenlund. Hejsan hoppsan ringer nån därifrån inte ens en timme senare och säger att jag får jobba där som guide och med att ta emot folk ifall jag vill ha jobbet! Så nu har jag arbete i juli i varje fall och kanske också sista veckan i juni! De kunde ha gett mig också första veckan i augusti men då har vi ju resan till Venedig så det går ju inte.

Oj vad inlägget ändå blev långt i slutändan... Nå väl! Hoppas att någon orkar läsa det i varje fall!